Boek: Voorbij het vanzelfsprekende

Geschreven door Imelda Schouten

Als je de ontwikkelingen van deze tijd wilt begrijpen kun je niet om dit boek heen. Je raakt door een waterval van nieuwe indrukken in een stroomversnelling. Er blaast een frisse wind in je gezicht. Eindelijk, eindelijk wordt het verhaal van deze tijd verteld.

Elk mens doet het open en bloot en toch lijkt niemand het te zien: betekenisgeving. Als je Voorbij het vanzelfsprekende eenmaal gelezen hebt, is dat voorbij. Zichtbaar wordt hoe je zelf en anderen in de wereld staan. Wat je intuïtief aanvoelde ga je begrijpen. Problemen en mogelijkheden gaan er anders uitzien. Je kunt je voorstellen wat eerder onvoorstelbaar was.

Wim van Dinten en Imelda Schouten reiken vormen van betekenisgeving aan en laten zien hoe deze evolueerden en motor zijn geworden van bewegingen in onze tijd. Maatschappelijke puzzels en crises komen langs en de – vanuit betekenisgeving gezien – vaak paradoxale oplossingen. Een zee van nieuwe mogelijkheden strekt zich voor je uit.

Als je de ontwikkelingen van deze tijd wilt begrijpen kun je niet om dit boek heen. Je raakt door een waterval van nieuwe indrukken in een stroomversnelling. Er blaast een frisse wind in je gezicht. Eindelijk, eindelijk wordt het verhaal van deze tijd verteld.

Wim van Dinten ontdekte dat er patronen bestaan in de manier waarop mensen betekenis geven en hoe dit hun oordeel en gedrag bepaalt. In Met gevoel voor realiteit (2002) liet hij zien hoe die patronen in evolutie tot stand komen en wat de invloed is van de context waarin mensen leven. In 2001 richtte hij samen met Imelda Schouten stichting Sezen op, waarin zijn gedachtegoed is ondergebracht en verder wordt ontwikkeld. Hij is bekend om de manier waarop hij bij behandeling van vraagstukken waarnemingen en perspectieven met elkaar verbindt en alternatieven ziet.

Als geen ander is Imelda Schouten in staat te herkennen wat iemand beweegt en dat over te dragen. Ze begeleidt politiemensen, artsen en verpleegkundigen die de context van hun cliënten bij hun therapie of begeleiding willen betrekken. Samen met Wim van Dinten schreef ze Zijn zij gek of ben ik het? (2008). Ze doceert bij de Sezen Academy en adviseert organisaties die willen transformeren naar contextgedreven werken en organiseren.

Recensies

Nico Jong op managementboek

‘Voorbij het vanzelfsprekende’ is eigenlijk geen managementboek, maar het biedt bedrijfskunde, economie en bestuurskunde een leest waarop die vormen van kijken en handelen geschoeid zouden moeten worden. Elke manager en bestuurder, politicus en journalist zou er dan ook goed aan doen het boek te lezen.

‘Voorbij het vanzelfsprekende’ is een prachtboek.

Bestel een gesigneerd exemplaar

  Aantal à € 41,95*

  Aantal gesigneerd

  Uw gegevens

  *noodzakelijk voor uw bestelling

  Wij versturen uw bestelling zodra we op NL55 RABO 0158 7695 38 t.n.v. Stichting Sezen uw betaling ontvangen hebben. U betaalt geen verzendkosten binnen Nederland.

  Ik wil op de hoogte gebracht worden als er nieuwe publicaties van Stichting Sezen verschijnen

  *Door op verzenden te drukken gaat u akkoord met de verwerking van uw gegevens zoals beschreven in onze privacy verklaring.

  VHV-cover-front

  Filmpjes bij het boek

  Laat een reactie achter