Realiteit en Werkelijkheid

Wim van Dinten & Imelda Schouten

Problemen die we in deze tijd ervaren komen niet uit de lucht vallen. Je kunt ze zien aankomen als je ze met alle vormen van betekenisgeving kunt duiden. Dan verandert er veel. Je gaat anders waarnemen en oordelen, anders handelen. Je ziet en laat zien wat eerder werd genegeerd en voor alle leven onmisbaar is.
Dit nieuwe boek van Wim van Dinten en Imelda Schouten is onmisbaar voor wie zoekt naar manieren om discussies over grote en kleine vraagstukken van deze tijd een andere lading en oplossingsrichting te geven. Kijk met Van Dinten en Schouten mee naar onderwijs, wonen, landbouw, onze omgang met de natuur en mensen uit andere culturen, onze democratie en gebruik van regels, modellen en technologie. Bekijk de voorpublicatie.
Boek

Hebben we hier nu voor gekozen?

Wim van Dinten 

Boek

Voorbij het vanzelfsprekende

Wim van Dinten & Imelda Schouten

Boek

Zijn zij gek of ben ik het?

Wim van Dinten & Imelda Schouten

Boek

Met gevoel voor realiteit

Wim van Dinten 

Bestellen Realiteit en Werkelijkheid

Aantal à €37,50: *
Wij versturen je bestelling zodra we op NL55 RABO 0158 7695 38 t.n.v. Stichting Sezen de betaling ontvangen hebben. Je betaalt geen verzendkosten binnen Nederland.
Je gegevens: *

Wil je ons laten weten hoe je op ons pad bent gekomen?

Opmerkingen:

* Verplichte velden.
** Door op verzenden te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals beschreven in onze privacy verklaring.

Ik heb het in één adem uitgelezen. Ik vind het indrukwekkend en adembenemend inspirerend!

Wim van Dinten

Hebben we hier nu voor gekozen?

De ontwikkeling van de samenleving als een spannend verhaal. In 1,5 uur lees je over wat er broeit onder de mensen en los je de puzzels op waar je (al jaren) mee zit. Structurele problemen in de zorg? Bankiers die hun leven niet beteren? Brexit?

Dit boekje beschrijft patronen die je in het leven van alle dag kunt waarnemen. Ze krijgen namen als vormen van betekenisgeving. Wie er modellen van probeert te maken verandert waarnemingen in beweringen en zal zoeken naar bewijzen. Die vind je niet, wel nog meer waarnemingen. Lees je door dan worden de patronen helder. Je ziet wat je eerder niet zag. Je leest wellicht opnieuw. Het verandert hoe je in de wereld staat.

Ik ben geraakt. Ik ervaar het boekje als een groot geschenk dat ik als kleinood door kan geven. Coleta van Bekhoven, gids Quita

Dit smaakt naar meer. Ruud van Bennekom, Directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters

Hebben we hier nu voor gekozen is momenteel uitverkocht. 

Wim van Dinten ontdekte dat er patronen bestaan in de manier waarop mensen betekenis geven en hoe dit hun oordeel en gedrag bepaalt. In Met gevoel voor realiteit (2002) liet hij zien hoe die patronen in evolutie tot stand komen en wat de invloed is van de context waarin mensen leven. In 2001 richtte hij samen met Imelda Schouten stichting Sezen op, waarin zijn gedachtegoed is ondergebracht en verder wordt ontwikkeld. Hij is bekend om de manier waarop hij bij behandeling van vraagstukken waarnemingen en perspectieven met elkaar verbindt en alternatieven ziet.

Uitgever: Eburon
Druk: 1
Jaar: 2015
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 102
ISBN: 978 90 797 6802 8

'Voorbij het vanzelfsprekende’ is eigenlijk geen managementboek, maar het biedt bedrijfskunde, economie en bestuurskunde een leest waarop die vormen van kijken en handelen geschoeid zouden moeten worden. Elke manager en bestuurder, politicus en journalist zou er dan ook goed aan doen het boek te lezen.

Wim van Dinten & Imelda Schouten

Voorbij het vanzelfsprekende

Op safari in de wildernis van betekenisgeving

Als je de ontwikkelingen van deze tijd wilt begrijpen kun je niet om dit boek heen. Je raakt door een waterval van nieuwe indrukken in een stroomversnelling. Er blaast een frisse wind in je gezicht. Eindelijk, eindelijk wordt het verhaal van deze tijd verteld.

Elk mens doet het open en bloot en toch lijkt niemand het te zien: betekenisgeving. Als je Voorbij het vanzelfsprekende eenmaal gelezen hebt, is dat voorbij. Zichtbaar wordt hoe je zelf en anderen in de wereld staan. Wat je intuïtief aanvoelde ga je begrijpen. Problemen en mogelijkheden gaan er anders uitzien. Je kunt je voorstellen wat eerder onvoorstelbaar was.

Wim van Dinten en Imelda Schouten reiken vormen van betekenisgeving aan en laten zien hoe deze evolueerden en motor zijn geworden van bewegingen in onze tijd. Maatschappelijke puzzels en crises komen langs en de – vanuit betekenisgeving gezien – vaak paradoxale oplossingen. Een zee van nieuwe mogelijkheden strekt zich voor je uit.

Uitgever: Prometheus – Bert Bakker
Druk: 1
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 550
ISBN: 978 90 351 4124 7

Wim van Dinten en Imelda Schouten hebben in de afgelopen jaren al velen geïnspireerd. Ze zijn gefascineerd door wat mensen kunnen als ze zich bewust worden van vormen van betekenisgeving. Hun meest recente boek Realiteit en Werkelijkheid verscheen in 2022. Wat ze in dit boek laten zien is adembenemend en zal de maatschappelijke discussie een andere lading geven.

Ik, mijn blinde vlekken en de wereld. Bij het lezen besefte ik dat ik een bijzonder 'toolkit' in handen had. Een toolkit die het mij mogelijk maakt iets zinnigs van deze wereld te maken in plaats van rond te blijven lopen met de vraag of ik nou gek was, of ik het wel goed zag en wat ik nou niet begreep. Het heeft mij laten zien dat er andere manieren van kijken en betekenis geven zijn, wat weer resulteerde in begrijpen waarom dingen nou zo gingen zoals ze gingen. En dus had ik meer (innerlijke) rust. En daardoor was er ruimte om eens anders te handelen dan ik gewend was te doen. Ik besefte des te meer hoe welkom zo'n boek eigenlijk is in de huidige situatie van de wereld. Hoe je in plaats van gek ervan te worden je juist mogelijkheden ziet om anders te doen.

Wim van Dinten & Imelda Schouten

Zijn zij gek of ben ik het?

Hoe gebruik je oriëntaties bij organiseren

In jouw beleving ga je er meestal vanuit dat jouw manier van kijken en dat wat voor jou betekenis heeft ook voor anderen geldt. Het kan hinderlijk zijn als iemand heel anders kijkt, anders betekenis geeft. De oorzaak? Verschil in oriëntatie. Zijn zij gek of ben ik het? laat zien dat je oriëntaties kunt gebruiken om problemen in de maatschappij en in organisaties op te lossen.

Een oriëntatie is een vooringenomenheid die zichtbaar wordt in wat je kiest, hoe je praat, schrijft, organiseert, met anderen omgaat. Je kunt er patronen mee herkennen. Mensen, groepen, volken, culturen, zijn ermee te typeren. Organisatie kun je ermee diagnosticeren: hoe ze worden gepositioneerd, geleid, ingericht. Hoe ze zich kunnen vernieuwen en hoe je dat praktisch inricht.

In de westerse wereld zijn interne oriëntaties dominant. De invloed van de omgeving en sociale samenhang zijn daarmee op de achtergrond geraakt. Materieel gezien heeft ons dat veel voordeel opgeleverd. Maar inmiddels hebben mensen het gevoel dat er iets verloren is gegaan, dat veel organisaties vervreemd zijn van de realiteit. Dit boek laat zien dat het anders kan.

Wie alle oriëntaties herkent en accepteert vindt nieuwe wegen, wordt creatief, kan complexe situaties aan, z’n gevoel onder woorden brengen. Je raakt geïnspireerd, krijgt energie. Praktische toekomstgerichte oplossingen komen binnen bereik. Je kunt direct beginnen.

Uitgever: Eburon, Delft
Druk: 3
Jaar: 2011
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 271
ISBN: 978 90 79768 01
Prijs: €33,95 (excl. verzendkosten)

Wim van Dinten en Imelda Schouten hebben in de afgelopen jaren al velen geïnspireerd. Ze zijn gefascineerd door wat mensen kunnen als ze zich bewust worden van vormen van betekenisgeving. Hun meest recente boek Realiteit en Werkelijkheid verscheen in 2022. Wat ze in dit boek laten zien is adembenemend en zal de maatschappelijke discussie een andere lading geven.

Wim van Dinten geeft geen waardeoordeel, maar zet je wel op scherp. Hij geeft je te denken hoe wij in onze huidige maatschappij omstandigheden hebben georganiseerd en hoe omstandigheden ontstaan. Van Dinten heeft het over stadiumgewijze evolutie en leert je het herkennen ervan.

Wim van Dinten

Met gevoel voor realiteit

Over herkennen van betekenis bij organiseren

Met Gevoel voor Realiteit biedt de theoretische basis onder betekenisgeving. De ontwikkeling van betekenisgeving voltrekt zich net als alle andere natuurlijke processen in wisselwerking met de omgeving: via stadiumgewijze evolutie.

Met Gevoel voor Realiteit biedt de theoretische basis onder betekenisgeving. Hoe betekenis ontstaat, de invloed ervan, de referentiekaders die mensen tot hun beschikking hebben om betekenis te geven en te ontvangen. Zo ontwikkelt iedereen zijn eigen oriëntatiemix: een combinatie van de open, sociale, rationele en zelfreferentiële oriëntatie. Daarmee is ieder mens uniek maar herken je tegelijkertijd in welke omgeving iemand is opgegroeid, leeft, leert en werkt.

De ontwikkeling van betekenisgeving voltrekt zich net als alle andere natuurlijke processen in wisselwerking met de omgeving: via stadiumgewijze evolutie. In het boek staan allerlei stavoluties uitgeschreven: van een cel in een biomassa die uitgroeit tot menselijke intelligentie en tot het vermogen tot organiseren; hoe een drugsverslaafde crimineel kan worden; hoe mensen en organisaties vaste patronen ontwikkelen. Dat maakt stavolutie fascinerend: het is groei, vaak zonder directe bewuste sturing, wat robuuste gewoonten en vormen oplevert die tegen een stootje kunnen. En dat kan weer vervelend zijn als je wilt veranderen, want dat doe je niet even.

Dit boek is een must voor iedereen die betekenisgeving in essentie wil begrijpen en de verschillen in oriëntaties en vormen van organiseren in eigen omgeving wil gaan herkennen. Voor wie zijn waarnemingsvermogen wil vergroten om stavolutionaire processen in alles wat leeft te gaan herkennen.

Uitgever: Eburon, Delft
Druk: 3
Jaar: 2006
Bindwijze: Hardcover
Aantal pagina’s: 765
ISBN: 90 5166 850 3

Lees Met gevoel voor realiteit online.
(Klik in het online-boek op icoontjes in de zwarte balk om te bladeren.)

Met gevoel voor realiteit is uitverkocht. Mocht u toch graag een exemplaar bezitten, dan zijn er wel tweedehands exemplaren in omloop. 

Wim van Dinten ontdekte dat er patronen bestaan in de manier waarop mensen betekenis geven en hoe dit hun oordeel en gedrag bepaalt. In Met gevoel voor realiteit (2002) liet hij zien hoe die patronen in evolutie tot stand komen en wat de invloed is van de context waarin mensen leven. In 2001 richtte hij samen met Imelda Schouten stichting Sezen op, waarin zijn gedachtegoed is ondergebracht en verder wordt ontwikkeld. Hij is bekend om de manier waarop hij bij behandeling van vraagstukken waarnemingen en perspectieven met elkaar verbindt en alternatieven ziet.

Kan ik bij jullie een opleiding volgen?
Bij Sezen Academy vind je opleidingen waarin onze ervaringen en gedachtengoed van de afgelopen 30 jaar zijn verwerkt.
Geven jullie lezingen of adviezen?
Wij geven op aanvraag lezingen. Hiervoor kan je het beste even contact opnemen via telefoon 0343 595801 of mail naar sezen@sezen.nl.
Welke programma's hebben jullie en hoe kan ik meedoen?
Kijk eens bij de oproep op onze homepage.
Waar kan ik meer lezen over de onderwerpen op deze site?
Deze boeken bieden achtergronden en verdieping. Je kunt ook onze vlogs bekijken of podcasts beluisteren.
Hoe kan ik jullie activiteiten en nieuwe vlogs volgen?
Je kunt je abonneren op ons YouTube-kanaal of ons volgen via LinkedIn, Facebook en Twitter. Daarnaast versturen wij een paar keer paar jaar een nieuwsbrief waar je je voor kunt inschrijven.
Ik zou graag kennismaken.
Laat ons weten waar je het over wilt hebben (bijv. studie, afstudeeronderzoek, nieuw initiatief). Stuur een mailtje naar sezen@sezen.nl.
Geven jullie adviezen aan organisaties?
Voor organisatieadvies en selectie van mensen voor organisaties kun je terecht bij Bascole.
Ik heb een andere vraag.
Voor alle andere vragen, bel 0343 595801 of mail naar sezen@sezen.nl.
Ik heb het gevoel dat ik ben vastgelopen of daartegenaan zit. Kan jullie mij op weg helpen naar een nieuw toekomstperspectief?
Wij helpen je graag verder via onze coaches in het Centrum voor Perspectief Ontwikkeling. Voor een eerste antwoord op die vragen en een triage staan onze mensen voor je klaar via 0343 595805. Of je richt je tot ons per mail (perspectief@CVPO.nl).

Vragen

Deze boeken bieden achtergronden en verdieping. Je kunt ook onze vlogs bekijken of podcasts beluisteren.
Je kunt je abonneren op ons YouTube-kanaal of ons volgen via LinkedIn, Facebook en Twitter. Daarnaast versturen wij een paar keer paar jaar een nieuwsbrief waar je je voor kunt inschrijven.
Bij Sezen Academy vind je opleidingen waarin onze ervaringen en gedachtengoed van de afgelopen 30 jaar zijn verwerkt.

Voor organisatieadvies en selectie van mensen voor organisaties kun je terecht bij Bascole.

Wij geven op aanvraag lezingen. Hiervoor kan je het beste even contact opnemen via telefoon 0343 595801 of mail naar sezen@sezen.nl.
Wij helpen je graag verder via onze coaches in het Centrum voor Perspectief Ontwikkeling. Voor een eerste antwoord op die vragen en een triage staan onze mensen voor je klaar via 0343 595805. Of je richt je tot ons per e-mail (perspectief@CVPO.nl).
Laat ons weten waar je het over wilt hebben (bijv. studie, afstudeeronderzoek, nieuw initiatief). Stuur een mailtje naar sezen@sezen.nl.
Voor alle andere vragen, bel 0343 595801 of mail naar sezen@sezen.nl.

Bestellen Voorbij het vanzelfsprekende

Aantal à €41,95: *
Wij versturen je bestelling zodra we op NL55 RABO 0158 7695 38 t.n.v. Stichting Sezen de betaling ontvangen hebben. Je betaalt geen verzendkosten binnen Nederland.
Je gegevens: *
Opmerkingen:

* Verplichte velden.
** Door op verzenden te klikken ga je akkoord met de verwerking van uw gegevens zoals beschreven in onze privacy verklaring.

Bestellen Zijn zij gek of ben ik het?

Aantal à €33,95 (excl. verzendkosten): *
Wij versturen je bestelling zodra we op NL55 RABO 0158 7695 38 t.n.v. Stichting Sezen je betaling ontvangen hebben. Je betaalt €4,75 verzendkosten binnen Nederland. Bestel je meer dan 3 boeken, dan betaal je €7,95 verzendkosten.
Je gegevens: *

Opmerkingen:

* Verplichte velden.
** Door op verzenden te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals beschreven in onze privacy verklaring.