Heb je ebola?

Mask by bycfotografem on Pixabay
Geschreven door Wim van Dinten

Een groep hulpverleners kwam uit ebolagebied Sierra Leone via meerdere lijnvluchten terug naar Groot-Brittannië. Op Heathrow werden ze verzameld en werd in anderhalf uur zeven keer hun temperatuur gecheckt. Niemand had koorts. Conclusie: niemand had ebola.

Een hulpverleenster voelde zich beroerd. Haar temperatuur werd weer opgenomen: geen koorts. Toen ze het vliegtuig naar Glasgow inging was ze echt ziek. In Glasgow werd geconstateerd dat ze ebola had. Als in de film E.T. werd ze in quarantaine en onder politiebegeleiding terug naar Londen vervoerd.

Vragen! Hoe kan het dat ze met meerdere lijnvluchten terugvlogen? Waarom kwam in Londen niemand op het idee dat ze wel eens ebola kon hebben?

Als mensen gewend zijn regels na te leven en als wat ze zien voldoet aan de voorgeschreven waarnemingen, zijn ze klaar. Ze maken zich geen voorstelling. De check was georganiseerd vanuit rationele betekenisgeving. Hadden ze vanuit evolutionaire betekenisgeving waargenomen dan zou geen enkel feit zijn genegeerd en hadden ze geprobeerd zich een voorstelling te maken, ook van invloeden die je niet kunt meten: die heeft zeer waarschijnlijk ebola.

Laat een reactie achter