Over helpen en gebruiken revisited

Over helpen en gebruiken revisited
clker-free-vector-images on pixabay.com
Geschreven door Wim van Dinten

In 1957 schreef Anthony Downs

Economic Theory of Political Action in a Democracy. Hij zag dat politici de democratie vertaalden in spelregels. Uitbetaling van het spel is kiezers. In zo’n spel gaat het politici niet meer om visie of ideaal. Ze spreken een groep toe en zeggen achter het belang van de meeste mensen in die groep te staan. Belangen verschillen van groep tot groep, maar consistentie over alle groepen doet er niet toe als toehoorders uitgaan van strikt eigenbelang. De media hebben dit als format overgenomen.

In zo’n klimaat zeg je als politicus dat je mensen helpt, maar je gebruikt ze. Mensen zoals Donald Trump die stevig van zichzelf uitgaan, kunnen dóórbreken. Hij kan zijn eigen business een impuls geven door de Amerikaanse middenklasse te vergroten en een sterkere economische basis te geven. Dat is goed voor de Amerikaanse werkgelegenheid, helpt veel Amerikanen, is nadelig voor mensen uit andere werelddelen en de toestand van de aarde, en is de droom van de familie Trump.

[wysija_form id=”2″]

Nieuwe #aardnootjes verschijnen ook via Twitter.

 

 

1 reactie

  • Verhelderend!
    Wanneer ik dit lees, dringt de vraag zich op of dit alleen geldt voor politiek?
    Soortgelijk gedrag is namelijk ook te herkennen bij tal van andere organisaties die zeggen op te komen of te staan voor het belang van een groep.

Laat een reactie achter