Het echte Sicilië

Zie meer s
Picture of Erik Visser
Onze Nederlands-Siciliaanse vriend had voor ons een fantastisch pension gereserveerd. Authentieke Siciliaanse boerderij, fantastisch uitzicht over de heuvels en Palermo, alle maaltijden bereid met ingrediënten van eigen boerderij. Bij aankomst sprak onze vriend met de eigenaar snel Italiaans. De eigenaar keek benauwd en zorgelijk naar ons.

We vroegen onze vriend of alles wel in orde was. “Ja, hoor. Normaal gesproken komen hier alleen maar Italiaanse gasten. Hij kent hun voorkeuren, spreekt hun taal en kan er zo voor zorgen dat het hen aan niets ontbreekt. Hij kan voor jullie niet net zo’n goede gastheer zijn en dat is zijn eer te na.”

Deze Agriturismo zou met gemak meer kunnen verdienen aan West-Europese toeristen. Vanuit rationele betekenisgeving zou dat een doel worden. Vanuit zelfreferentiële betekenisgeving zou hij een belevenis voor ons gaan maken. Het komt niet eens in deze eigenaar op dat te doen. Vanuit zijn sociale oriëntatie is hij gastheer, geen pensionmanager.

foto Carli Jean op Unsplash
Deel deze post
Erik Visser
Erik Visser is bedrijfskundige. Hij is vijftien jaar werkzaam in de zorg en hulpverlening, steeds vanuit de patiëntenbeweging in bestuurs- en advies- en managementfuncties en inmiddels ook als zelfstandige. Erik Visser is docent bij Sezen Academy en begeleider bij Bascole. Is vertrouwd met een grote variëteit van situaties en omstandigheden waarin mensen afhankelijk worden van hulpverlening. Wordt gedreven door wat hulpverlening met mensen doet en hoe hulpverlening echt helpend kan zijn. Wil eraan bijdragen dat organisaties en hulpverleners kunnen doen waarvoor de omgeving hen nodig heeft, en dat de context waarin zij werken daarop ingericht raakt.
Lees andere s: