Kansarm

Zie meer s
Picture of Erik Visser
Ze zijn bekend bij de politie, gestopt met school, niet aan het werk, en één van de ouders is uit beeld. Ze worden gelabeld als ‘kansarme jongeren’.

Op latere leeftijd blijken velen van hen een psychiatrische diagnose te krijgen.
Hoe mooi zou het zijn als deze jongeren niet in deze cascade van problemen verzeild raken? Een stel hulpverleners zag daar kans toe.

Een aantal van deze jongeren kreeg hardloopschoenen en een bevriende hardloopcoach begeleidde hen. Het werd een succes dat de verwachtingen oversteeg. Naast een betere conditie kregen de jongeren zelfvertrouwen en ze leerden functioneren in een groep. Ook de band met de hulpverleners veranderde. Er ontstond ruimte om het te hebben over opleiding en werk.

Gemeente en zorgverzekeraar wilden het initiatief niet steunen, omdat er geen sterke business case was. Zij keken vanuit rationele en zelfreferentiële betekenisgeving en ontbeerden het voorstellingsvermogen om te zien wat er ontstond en kan ontstaan vanuit evolutionaire betekenisgeving.

Wie noemen we kansarm?

Foto: Atlas Green op Unsplash
Deel deze post
Erik Visser
Erik Visser is bedrijfskundige. Hij is vijftien jaar werkzaam in de zorg en hulpverlening, steeds vanuit de patiëntenbeweging in bestuurs- en advies- en managementfuncties en inmiddels ook als zelfstandige. Erik Visser is docent bij Sezen Academy en begeleider bij Bascole. Is vertrouwd met een grote variëteit van situaties en omstandigheden waarin mensen afhankelijk worden van hulpverlening. Wordt gedreven door wat hulpverlening met mensen doet en hoe hulpverlening echt helpend kan zijn. Wil eraan bijdragen dat organisaties en hulpverleners kunnen doen waarvoor de omgeving hen nodig heeft, en dat de context waarin zij werken daarop ingericht raakt.
Lees andere s: