Langzaam wordt spanning opgebouwd

spanning
Patosan on pixabay
Geschreven door Wim van Dinten

In een documentaire opgenomen in Zuid-Korea zag ik een bijenkolonie die zich in een hol in een boom had genesteld.

Daar kwamen hoornaars op af die op hun weg naar binnen in korte tijd talloze bijen doodden. Dat ging een poosje door totdat je een enorme massa bijen op de hoornaars af zag komen. Elke hoornaar raakte verborgen onder een grote groep. De voice-over meldde dat de hoornaar bezweek onder de warmte en dat deze verdediging van de bijen alleen in Azië te zien is.

Dit is de manier waarop in de natuur een massa insecten aanvallers overmeesteren die een-op-een veel sterker zijn. Het duurt een poosje voordat ze zich hebben gegroepeerd. Ze laden zich op, hebben geen angst en moeten wel in beweging komen omdat ze anders geen leven hebben.

Zou zo’n scenario ook opgaan voor burgers aan de voet van de samenleving die politici en hun technocraten als hoornaars zien die hun het leven onmogelijk maken?

Nieuwe #Aardnootjes verschijnen ook via Twitter.

1 reactie

  • Mooi verhaal. Ook onze bijen heb ik zich bij de ingang van de kast zien verzamelen tien er hoornaars in de buurt waren. Met een hoornaar die het waagde de plank op te komen werd ook op die manier afgerekend. Zou de bevolking die elders in de wereld worstelt om te bestaan de inwoners van rijke westerse landen ook als hoornaar zien?

Laat een reactie achter