Arrogant simplisme 3

foto: Alisdare Hickson op Flckr.com
Geschreven door Wim van Dinten

Het gemak waarmee regeringsleiders over te bombarderen targets praten en zo verhullen dat het om vermoorden van mensen gaat, kan niemand ontgaan.

Ze rechtvaardigen bombardementen door te stellen dat hun land veiliger wordt. Ze stellen dat het IS niet compleet vernietigt.

Als je erover nadenkt besef je dat waarschijnlijker is dat het onveiliger wordt. Als IS gedecimeerd wordt of niet meer zou bestaan, is een bron tot radicalisering opgeruimd. Als dat gebeurt op een manier die ons met walging vervult omdat we onze waarden verloochenen, ontstaat een toestand daar en in eigen land die uitnodigt tot verzet, tot radicaliseren.

We raken zo aan een van de belangrijkste problemen van deze tijd. Regeringsleiders lijken alleen te beschikken over doelgericht handelen en uiten zich in tv-frames. Ze communiceren wensen als doelen en kiezen een middel dat zo’n doel lijkt te realiseren. Zaken, gebeurtenissen en opvattingen waar ze geen raad mee weten maar er zeker en gewis toe doen, negeren ze. Het is én arrogant én simplistisch.

[wysija_form id=”2″]

Elk nieuw Aardnootje verschijnt ook via Twitter.

2 reacties

 • Het was erg interessant om een stad als Damascus te bezoeken. Dat is ondertussen zo’n tien jaar geleden gebeurd. Hier en daar zag je blauwhelmen rondlopen en je vroeg je af wat ze er eigenlijk deden. De bevolking was / is erg divers en de gastvrijheid is vergelijkbaar met die van Jordanië of Egypte.

  Damascus is al minstens 6000 jaar lang continu bewoond en een gebouw als de Omayyadenmoskee toont deels nog de restanten van een Romeinse tempel en van een latere basiliek uit de Byzantijnse tijd. Het is een eigenaardige gewaarwording dat een historisch en cultureel zo rijk gebied in de huidige tijd zo gedemoniseerd wordt door middel van geopolitieke abstracties die allerlei doeleinden dienen waar alleen een kleine elite het fijne van weet.

  Oriëntalisten beseffen vaak echter wel dat de bijdragen van vroege moslimgeleerden op allerlei vlakken erg significant zijn geweest voor het ontstaan van de Renaissance in Europa. De pogingen om die bijdragen weg te moffelen zijn ook erg bekend: namen van zulke geleerden werden bijvoorbeeld gelatiniseerd om de schijn te wekken dat het om Europese geleerden zou gaan. Een cultureel dominante samenleving schrijft de geschiedenis die we momenteel leren. De vraag is: hoe gekleurd is die geschiedenis?

  Alleen al in de Spaanse taal zijn er zo’n 4000 woorden geïdentificeerd van puur Arabische oorsprong. Het zegt wat dat een Indo-Europese taal zo veel begrippen overneemt uit een Semitische taal die compleet anders is: cijfer, alembic, almanak, algebra, algoritme, aldebaran, aorta, alchemie, alcohol, admiraal, sorbet, suiker, azimut, saffraan, enz.

  De vroegste medische, wiskundige en astronomische werken die in Europa bekend zijn, zijn in het Latijn vertaalde werken van oorspronkelijk in het Arabisch opgestelde boeken. Op die manier zijn ook de werken van heel wat Griekse filosofen weer geïntroduceerd in Europa.

  De gewone bevolking bedenkt geen ideologieën en beschikt niet over de middelen en de kennis om moderne wapens te verkrijgen. Nochtans wordt altijd wel met de beschuldigende vinger gewezen naar de bevolkingsgroepen die elkaar bevechten alsof de aard van hun conflict op een natuurlijke wijze zou zijn geëvolueerd in die regio. Wie snapt eigenlijk nog waar het allemaal echt om gaat?

  De bedenkers achter de schermen komen nooit in beeld. Hoe kan het dat mensen die onder de noemer ISIS worden geschaard over de meest moderne wapens en voertuigen kunnen beschikken, “made in the US”? De wapenindustrie is zeer winstgevend, net als de farmaceutische industrie. Het lijkt dus gunstig dat mensen chronisch ziek en verdeeld blijven of worden gemaakt. Hoe komen mensen in bijvoorbeeld Iran op het idee om een bevolkingsgroep, die duizenden kilometers verder weg over de oceaan leeft, te willen zien als “de vijand”? Zonder de aanwezigheid van moderne media en zonder gerichte aansturing zouden mensen toch niet op dat idee kunnen komen?

  Waar je als burger al dan niet goed voor bent …

Laat een reactie achter