Arrogant simplisme 4

Zie meer s
Picture of Wim van Dinten
In het gemeentehuis kwam ik twee agenten tegen. De ene had net vier jongeren teruggebracht naar de open instelling waaruit ze waren weggelopen.

Ze waren 16. Hij vertelde dat dit zo vaak gebeurt dat het wel de krant gaat halen. Als die jongeren straks 18 zijn mogen ze het zelf uitzoeken. Na verloop van tijd duiken ze op in een crimineel traject of als GGZ-patiënt.

Er is een pervers systeem opgetuigd. Jongeren vallen onder jeugdzorg tot ze 18 zijn. Gemeenten moeten dat financieren. Daarna niet meer, dan komen ze voor rekening van verzekeraars. Als gemeenten zich vooral bezighouden met geld tellen, besparen ze op jeugdzorg. De gevolgen zijn voor de samenleving en de verzekeraars.

Uitgaan van geld tellen leidt tot simplisme. Je negeert wat niet in geld wordt uitgedrukt.
Zeggen dat geld tellen goed is omdat de decentralisatie draait om hervorming, laat arrogantie zien.

Intussen zijn 66.000 mensen tussen de 18 en 27 jaar uit alle nationale systemen ‘verdwenen’.

alfabetkaarten
foto: Zela op RGBStock.com
Deel deze post
Wim van Dinten
Wim van Dinten ontdekte dat er patronen bestaan in de manier waarop mensen betekenis geven en hoe dit hun oordeel en gedrag bepaalt. In Met gevoel voor realiteit (2002) liet hij zien hoe die patronen in evolutie tot stand komen en wat de invloed is van de context waarin mensen leven. In 2001 richtte hij samen met Imelda Schouten stichting Sezen op, waarin zijn gedachtegoed is ondergebracht en verder wordt ontwikkeld. Hij is bekend om de manier waarop hij bij behandeling van vraagstukken waarnemingen en perspectieven met elkaar verbindt en alternatieven ziet.
Lees andere s: