De route naar slavernij

Zie meer s
Picture of Wim van Dinten
Een politieagent houdt een automobilist staande.

Hij ziet kinderen achterin en op hun gezichten angst. Zijn argwaan is gewekt. Maar het gaat om een verkeersovertreding, dus hij mag de identiteit van de automobilist niet checken, zo heeft de rechter bepaald. Rumoer in het ontbijtprogramma van de NPO. Te gek dat dit niet kan. Tweede Kamerlid Mona Keijzer vond dat ook en drong in het tv-programma aan op snelle wijziging – lees detaillering – van de wet.

Ik moest direct denken aan PvdA-senator Willem Witteveen die omkwam met de MH17. Hij schreef “De wet als kunstwerk. Een andere filosofie van het recht” dat kort na zijn dood verscheen. Hij maakt duidelijk dat wetten moeten worden gebaseerd op wat in een samenleving als goed en wijs gedrag wordt gezien. Wetten zijn niet bedoeld als regels om organisaties in te richten. Doet een staat dat wel, dan verlamt ze haar burgers. Lees Friedrich Hayek: het is de route naar slavernij.

wetten, regelgeving
Pretty-design op Bixabay
Deel deze post
Wim van Dinten
Wim van Dinten ontdekte dat er patronen bestaan in de manier waarop mensen betekenis geven en hoe dit hun oordeel en gedrag bepaalt. In Met gevoel voor realiteit (2002) liet hij zien hoe die patronen in evolutie tot stand komen en wat de invloed is van de context waarin mensen leven. In 2001 richtte hij samen met Imelda Schouten stichting Sezen op, waarin zijn gedachtegoed is ondergebracht en verder wordt ontwikkeld. Hij is bekend om de manier waarop hij bij behandeling van vraagstukken waarnemingen en perspectieven met elkaar verbindt en alternatieven ziet.
Lees andere s: