De waarde van een bij

waarde bij
Keywest3 on Pixabay
Geschreven door John de Vegt

In een Drents zanddorp raakte ik in gesprek met inwoners:

“Wij willen graag dat de bermen rond ons dorp ecologisch worden onderhouden. Meer kans en ruimte geven aan andere plantensoorten, vogels en insecten. Mogen we dat zelf doen?” Ik werd ingewijd in de wereld van de agrarische industrie en de gevolgen voor bij en vlinder. Een wereldprobleem aan de keukentafel met een kop koffie en een Bastognekoekje.

Een van de initiatiefnemers vertelde mij later over een gesprek met iemand over wat zij doen: “Toen vroeg die man mij: ‘Maar… vertel me eens, wat is de waarde van een bij?’ Ik heb toen m’n mond maar gehouden.”

In een ontmoeting niet lang daarna vertelde hij mij: “Oh ja! Daar kwamen we tijdens het maaien een zeldzaam grasklokje tegen. We hebben erbij staan kijken wat te doen en hebben het maar niet gemaaid.” Ik ontwaarde een twinkeling in zijn ogen, er verscheen een glimlach op z’n gezicht.

“Zo bijzonder….”

Nieuwe #Aardnootjes verschijnen ook via Twitter.

Laat een reactie achter