Gaat het goed met ons?

SCP
pixundfertig on pixabay
Geschreven door Wim van Dinten

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft een vergelijking gemaakt van de leefomstandigheden in Nederland over een periode van 25 jaar.

De bevinding is: het gaat goed met ons. De levensverwachting groeit, vooral van mannen, 80% is tevreden over onze democratie, het gemiddeld inkomen is hoger. Er zijn wel zorgen over hoe we met elkaar omgaan.

In dezelfde krant staat een verslag van mensen die een gaarkeuken runnen. Zij vertellen dat 6,7 % in armoede leeft, hoe ze zelf in armoede raakten en mensen leven die uit hun gaarkeuken eten. Als je tevens bedenkt dat een kwart van de Nederlanders een geestelijke stoornis heeft en die populatie van samenstelling wisselt, kun je dan nog steeds zeggen dat het goed gaat met Nederland?

Van een SCP zou je verwachten dat ze een analyse maken over de vraag of dat wat ze constateren wellicht een prijs heeft, zoals meer mensen die in armoede leven en meer mensen in geestelijke nood. Nu doet het SCP denken aan een instelling die de regering uit de wind houdt.

Nieuwe #Aardnootjes verschijnen ook via Twitter.

Laat een reactie achter