Hoe krijg je de huizenprijs onder controle?

huizenprijs
Geralt on pixabay
Geschreven door Wim van Dinten

“De tweede bubbel is hard in de maak”, zei m’n tandarts. “De huizenprijzen vliegen de lucht in.”

Hij vond het dom: “Hoe moeten jonge mensen nou nog aan een huis komen?” Ik kon nog net zeggen dat de lage rentestand ervoor zorgt dat mensen een hogere hypotheek kunnen nemen, maar moest daarna anderhalf uur op zijn stoel met mijn mond open. Ik ging erover denken.

Ik vroeg me af: kun je voor de prijs die mensen bereid zijn te betalen inmiddels niet goedkoper het huis slopen en opnieuw bouwen? Dat doe je niet, maar het geeft wel een orde van grootte waar je niet boven zou moeten willen gaan. Je zou aanbieders kunnen verplichten dat herbouwbedrag kenbaar te maken. Als je dat bedrag weet, ga je dan ander koopgedrag vertonen? Ik zei dit tegen mijn tandarts. Hij bleef even stil en zei: “Een interessante gedachte, zou dat werken?”

Wat denkt u?

Nieuwe #Aardnootjes verschijnen ook via Twitter.

1 reactie

  • Ik denk niet dat dit zal werken. De overwegingen die ik daarbij heb, zijn:
    – (Beperkt) aanbod van huizen , blijft, evenals goedkoop aanbod van geldleningen.
    – De waarde van een huis wordt slechts in beperkte mate bepaald door de kostprijs van bouw. Niet voor niets wiordt opgemerkt dat de (relatieve) prijs van een huis bepaald wordt door drie dingen: locatie, locatie en locatie.
    – Als die verplichtingver zou komen, komt er eindeloos gedoe, met ateeds meer detailbepalingen over de wijze van vasstellen (nog daar gelaten, wie dit gaat doen). In dat moeras aan regels zal er telkens een hoge prijs uitrollen.
    – De verplichting zou de transactiekosten verhogen. Dat verhoogt niet alleen de aankoopprijs, maar zal ook een negatieve invloed op de omvang van te koop aangeboden huizen hebben, wat de prijs bij gelijkblijvende vraag omhoog stuwt.

Laat een reactie achter