Neoliberalisme (9), slot

Zie meer s
Picture of Wim van Dinten
In Groot-Brittannië is Jeremy Corbyn nadrukkelijk herkozen als leider van Labour.

Wie het interview van Andrew Marr met hem op zondag 25 september bekijkt, zal herkennen dat hij de gevolgen van neoliberalisme ongedaan wil maken. Bij Corbyn staat centraal dat de publieke en semi-publieke sectoren er weer moeten zijn voor mensen, niet om er geld mee te verdienen. Hij wil de zelfreferentialiteit van leiders intomen door democratische selectie en beleidsmechanismen in te voeren.
Economie is voor hem wisselwerking tussen mensen, die je – waar passend – in geld uitdrukt. Hij wil veel geld investeren om de samenleving te laten evolueren en verwacht dat het op langere termijn ruim terugkomt. En ja, de trendmatige verarming van burgers aan de voet van de samenleving als gevolg van neoliberalisme wil hij keren.

Mijns inziens kan geen enkele politieke partij in West-Europa aan correctie van neoliberale effecten ontkomen. Het lijkt de Nederlandse politiek nog niet bereikt te hebben. Onze media bestempelen Corbyn als extreem linkse socialist, niet als anti-neoliberalist of sociaal democraat. De correctie op neoliberalisme zal hier voorlopig van onszelf moeten komen.

Neoliberalisme
David Siglin op Unsplash.com
Deel deze post
Wim van Dinten
Wim van Dinten ontdekte dat er patronen bestaan in de manier waarop mensen betekenis geven en hoe dit hun oordeel en gedrag bepaalt. In Met gevoel voor realiteit (2002) liet hij zien hoe die patronen in evolutie tot stand komen en wat de invloed is van de context waarin mensen leven. In 2001 richtte hij samen met Imelda Schouten stichting Sezen op, waarin zijn gedachtegoed is ondergebracht en verder wordt ontwikkeld. Hij is bekend om de manier waarop hij bij behandeling van vraagstukken waarnemingen en perspectieven met elkaar verbindt en alternatieven ziet.
Lees andere s: