Overschatting van big data

Zie meer s
Picture of Wim van Dinten

Wil je computers kunnen gebruiken dan moet je gegevens in enen en nullen vastleggen. Gegevens moeten bovendien in een lineaire relatie – die heel complex kan zijn – met elkaar verbonden worden om er ‘informatie’ van te maken.

Bij waarneming, oordeels- en besluitvorming van mensen lukt dit alleen als je rationele betekenisgeving tot grondslag kiest. De gegevens die je van mensen verzamelt breng je onder in groepen en voor elke groep bepaal je een profiel. Als iemand dan in zo’n groep is ondergebracht, wordt de manier van oordelen en besluiten van het profiel ook op hem of haar van toepassing geacht.

Sociale, zelfreferentiële en evolutionaire betekenisgeving worden op deze manier gerationaliseerd – dus niet – opgenomen. Daar kom je een eind mee in de marketing, maar zo kun je iemand niet helpen. Voor elk mens zijn de genegeerde vormen van betekenisgeving immers onmisbaar.

Als een minister of bestuurder roept dat big data het helemaal is, weet je wat je te wachten staat.

foto van Pixabay.com
Deel deze post
Wim van Dinten
Wim van Dinten ontdekte dat er patronen bestaan in de manier waarop mensen betekenis geven en hoe dit hun oordeel en gedrag bepaalt. In Met gevoel voor realiteit (2002) liet hij zien hoe die patronen in evolutie tot stand komen en wat de invloed is van de context waarin mensen leven. In 2001 richtte hij samen met Imelda Schouten stichting Sezen op, waarin zijn gedachtegoed is ondergebracht en verder wordt ontwikkeld. Hij is bekend om de manier waarop hij bij behandeling van vraagstukken waarnemingen en perspectieven met elkaar verbindt en alternatieven ziet.
Lees andere s: