Politiek invalide

trump
the digital artist on pixabay
Geschreven door Wim van Dinten

De Duitse filosoof Jürgen Habermas schreef boeken over Communicatief handelend vermogen.

Daaronder verstaat hij dat je zult doen wat je belooft. Het is volgens hem het meest kostbare waarover een politicus beschikt.

Om aanspraak op communicatief handelend vermogen te kunnen maken, moet je volgens Habermas voldoen aan drie voorwaarden:

  1. integer zijn, handelen overeenkomstig de bedoeling die je zegt te hebben.
  2. feitelijke waarheid niet ontkennen: 2×2 is vier, demonstrerende Palestijnen zijn niet automatisch mensen die de landsgrens in gevaar brengen.
  3. het juiste communicatieve kanaal gebruiken, dat wil zeggen een kanaal kiezen dat het gewicht dat een bericht voor de ontvanger heeft bevestigt. Je kunt je afvragen of Twitter als belangrijkste kanaal door een president gebruikt kan worden gegeven de importantie van zijn berichten voor anderen.

Trump blijft bij elk van deze drie voorwaarden in gebreke. Hij heeft zijn communicatief handelend vermogen verspeeld. Wie vertrouwt hem nog in wat hij toezegt?

Nieuwe #Aardnootjes verschijnen ook via Twitter.

1 reactie

  • Het heeft al eens in de krant gestaan: Trump valt te karakteriseren als een bullshitter. Een bullshitter is iemand die indifferent, onverschil staat tegenover waarheid. Een Nederlands voorbeeld is in mijn ogen Joram van der Sloot.
    Een fascinerende vraag is: hoe kan een volk zo iemand als president kiezen?

Laat een reactie achter