Valls of Sarkozy?

Foto: Louis Pellissier on Unsplash
Geschreven door Rick Dekker

Deze week in de column van Sommer (VK, 24-1-15): de Franse premier Valls vreest het ontstaan van sociale en etnische ‘apartheid’ in de voorsteden. Sarkozy reageert getergd:

Wat nou apartheid! Een belediging voor andere Fransen die het ook moeilijk hebben maar geen auto’s in brand steken of Joden doodschieten.”
Is er verband tussen die twee uitspraken, vroeg ik me af. Valls is bezorgd dat groepen mensen tegenover elkaar komen te staan. Sarkozy kiest partij voor één groep. Voor wie kies je?

Guilluy (le Figaro) stelt dat een multiculturele samenleving permanent onder spanning staat door de toestroom van mensen met andere opvattingen. Sommer noemt dat een onheilspellend vooruitzicht. Vanuit dat beeld moet je vooral Valls lijn kiezen, anders stem je bij voorbaat voor polarisatie.

De vraag is of politici en journalisten een toestand kunnen scheppen waarin mensen niet tegenover, maar naast elkaar komen te staan. Het vraagt vermogen om van evolutionaire betekenisgeving uit te gaan. Dat laat Sarkozy niet zien.

Laat een reactie achter