– volgens onderzoek dan. Het viel de onderzoekers op dat in de top-tien allemaal westerse landen staan. Is dat vreemd? Niet als je kijkt naar de manier waarop ze te werk gingen: vooral westers geformuleerde waarden en meetbare grootheden zijn gebruikt om geluk te definiëren. Denk aan corruptie, vrijgevigheid, levensverwachting, welvaartsverdeling en zorgvoorzieningen.
Noorwegen voert dit jaar de lijst aan. Terwijl ‘geluksland’ Bhutan in een jaar tijd gezakt is van lage plaats 79 naar nóg lager: 97. Dit komt vooral ‘omdat Bhutan punten verliest op de variabelen van levensverwachting, inkomen en mate van corruptie.’ Het geluksverlies zal in Zwitserland ook wel merkbaar zijn, immers gezakt van 1 naar 4. De lijst laat vooral zien hoe je op een rationele manier met geluk aan de haal kunt gaan.
De zon op je gezicht, eindelijk die grote klus geklaard, weer naar buiten zonder jas, je kinderen knuffelen, een momentje rust, eindelijk verlost van die vervelende buren? Veel dingen waarbij je je beter voelt zijn situationeel, persoonlijk, moeilijk kwantificeerbaar. Maar je voelt direct dat je er ‘gelukkig’ van wordt.