Zal Wiebes zakken in zijn eigen beerput?

Zie meer s
Picture of Imelda Schouten
Even een betekenisgevingsmomentje op de bank.

In de tv-documentaire ‘Beerput van Nederland’ vertellen milieurechercheurs hoe frauduleuze afvalbedrijven al decennialang ongestoord hun gang kunnen gaan. Het centrum van het stookolieparadijs waar bedrijven hun chemisch afval op slinkse manier kunnen dumpen, is ons eigen ‘Rotjeknor’.

Stookolie is de populaire brandstof in de scheepvaart. Er wordt echter massaal mee gefraudeerd. Grote oliehandelaren laten er allerlei verboden stoffen bij mengen, met ernstige milieuproblemen tot gevolg. Een enkel supercontainerschip kan evenveel koolstofdioxide produceren als vijftig miljoen auto’s. En wat doet de overheid?

Volgens minister Wiebes van Economische Zaken en Milieu kunnen milieu en economie goed samengaan. De uitkomst ervan is dat er een nieuwe milieuwet in de maak is, waar diezelfde frauduleuze handelaren en ermee verbonden afvalbedrijven in mee mogen beslissen. Wiebes zei over de nasleep van de aardschokken in Groningen dat de overheid dramatisch had gefaald, de overheid mensen in Groningen had laten zakken. Zou hij begrijpen dat zijn aanpak net zo’n schokkend probleem kan worden, maar dan op nationale schaal?

beerput
falco on pixabay
Deel deze post
Imelda Schouten
Als geen ander is Imelda Schouten in staat te herkennen wat iemand beweegt en dat over te dragen. Ze begeleidt politiemensen, artsen en verpleegkundigen die de context van hun cliënten bij hun therapie of begeleiding willen betrekken. Samen met Wim van Dinten schreef ze Zijn zij gek of ben ik het? (2008), Voorbij het vanzelfsprekende (2014) en Realiteit en werkelijkheid (2022). Ze doceert bij de Sezen Academy en adviseert organisaties die willen transformeren naar contextgedreven werken en organiseren.
Lees andere s: